Gedragscode ALSG maart 2025

Voor medewerkers, cursisten, instructors, course directors, bestuursleden en andere samenwerkingspartijen van Stichting ALSG, hierna te noemen betrokkenen.

Werken met de gedragscode 

Deze gedragscode gaat over de omgang tussen alle betrokkenen. Deze code beschrijft de professionele verantwoordelijkheid op sociaal en ethisch gebied. Een gedragscode zorgt voor meer duidelijkheid bij alle betrokkenen. Het versterkt de organisatiecultuur en zorgt voor meer juridische bescherming wanneer er zich een geschil voordoet. 

Het vastleggen van strakke omgangsvormen is niet eenvoudig. Voor sommige zaken is het duidelijk wat integer is en wat niet (zaken die in het wetboek van strafrecht staan bijvoorbeeld, of anders in wetten en regels zijn vastgesteld). Over andere zaken kan heel verschillend worden gedacht, vandaar dit document waarin we met elkaar afspreken hoe we met elkaar omgaan. 

Om voor deze gedragscode een breder draagvlak te creëren willen we in de diverse overleggen binnen ALSG een aantal vragen regelmatig terug laten komen. Wat verstaan we nu eigenlijk onder professionele integriteit? Welke integriteitsvraagstukken of dilemma’s leven bij ons? En vooral hoe gaan we er binnen ons werk mee om? Welke reden gebruiken we om ons gedrag en onze keuzen te rechtvaardigen? Kortom, wat kan wel en wat kan niet. 

Door antwoorden op deze vragen en ontwikkelingen in de maatschappij zal de gedragscode in de loop van de tijd wellicht veranderen. Maar wanneer we erover in gesprek blijven met elkaar, kunnen we een gedragen set van gedragsregels maken en behouden. 

Status 

Deze gedragscode is uitgewerkt op basis van een aantal wettelijke bepalingen. De regels die  hier in deze gedragscode beschreven staan, zijn gebaseerd op de CAO, de Arbowet, artikelen uit het Burgerlijk Wetboek en artikelen uit het Wetboek van Strafrecht. 

Waarom? 

ALSG wil graag dat alle betrokkenen kunnen leren en werken in een veilige omgeving. De wijze waarop iedereen zich individueel gedraagt en met elkaar omgaat, is hiervoor doorslaggevend. We willen dan ook dat deze gedragscode meer is dan een statisch document. Daarom wordt deze gedragscode op onze website geplaatst, zodat deze bekend is bij alle betrokkenen. Iedereen dient zich aan deze gedragscode te houden in de relatie met of namens de organisatie. Bespreek meningsverschillen over onze normen en waarden met elkaar.

Richtlijnen 

We vinden het belangrijk dat er bij ALSG een veilige werk-, en leeromgeving is waarbij respect en gelijkwaardigheid de uitgangspunten zijn. 

Om misverstanden te voorkomen volgt onderstaand een beschrijving van hetgeen uitdrukkelijk niet is toegestaan. Met deze richtlijnen worden de grenzen van toelaatbaar gedrag aangegeven

Discriminatie 

Elke vorm van discriminatie die zowel opzettelijk als onopzettelijk kan zijn, op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, huidskleur, lichamelijke of geestelijke beperking, nationaliteit, geslacht, seksuele voorkeur of op welke grond ook, is niet toegestaan. 

Intimidatie/pesten 

Elke vorm van intimidatie/pesten die zowel opzettelijk als onopzettelijk kan zijn zoals schelden, discriminerende taal uiten, iemand uitlachen of belachelijk maken, is niet toegestaan. Ook lichamelijke uitingen die als intimiderend worden ervaren zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor het uiten van bedreigingen in welke vorm dan ook.

Seksuele intimidatie 

Elke ongewenste seksueel getinte aandacht, die tot uiting komt in verbaal, fysiek of non- verbaal gedrag, dat zowel opzettelijk als onopzettelijk kan zijn en dat door degene(n), die  hiermee wordt/worden geconfronteerd als ongewenst en onplezierig wordt ervaren, is niet toegestaan. 

Belangenverstrengeling

Elke handeling die vermenging van zakelijke- en privébelangen kan veroorzaken, dient vermeden te worden om belangenverstrengeling te voorkomen. Deze regel houdt in dat, zonder persoonlijk belang, betrouwbaar en professioneel moet worden gehandeld. 

Tot slot 

Dit document gaat over gedrag, over normen en waarden en over maatregelen die genomen kunnen worden. Gelukkig is er bijna nooit sprake van ontoelaatbaar gedrag. Het gaat om uitzonderlijke situaties. ALSG vindt het van belang hierover duidelijk te zijn met het oog op de veiligheid van alle mensen in onze organisatie. Laten we respectvol met elkaar omgaan.
Dan is er heel veel mogelijk. 

En wat te doen als het toch misgaat: 

Er ligt een subtiele en vaak subjectieve grens tussen grensoverschrijdend gedrag en een ongemakkelijke situatie of een verschil van inzicht of mening. De eerste stap is het gesprek hierover met elkaar aan te gaan en daarin te delen wat je ziet, voelt en ervaart en deze observaties te bevragen bij de ander. Mocht het gesprek niet naar wens verlopen, wees dan transparant over de volgende stap.  

Klacht 

Vanzelfsprekend worden klachten volgens de daarvoor geldende procedures behandeld. 
Ook deze procedures zijn gebaseerd op bepaalde normen en waarden. Zodra een procedure wordt gestart, zullen alle betrokkenen op de hoogte worden gehouden van de gang van zaken.

ALSG vindt het belangrijk transparant te zijn met inachtneming van het privacyreglement. Hoor- en wederhoor zullen altijd worden toegepast. Dit betekent dat de klager en degene op wie de klacht betrekking heeft, zullen worden uitgenodigd voor één of meer gesprekken. Van deze gesprekken zal altijd een schriftelijk verslag worden gemaakt. Dergelijk overleg kan bijvoorbeeld leiden tot afspraken over gedragsregels en hoe de toepassing ervan wordt getoetst. Eventuele maatregelen zullen ook altijd in verhouding (proportioneel) zijn met de ernst van de situatie. In de klachtenregeling is de werkwijze uitgebreid vastgelegd, deze is te vinden op de website. https://alsg.nl/over-alsg/klachtenprocedure/ 

Melding bij vertrouwenspersoon 

Bij ALSG zijn er twee vertrouwenspersonen, een interne vertrouwenspersoon (in dienst van ALSG) en een externe vertrouwenspersoon. Meldingen bij en gesprekken met een vertrouwenspersoon zijn altijd volledig vertrouwelijk. Als melder bekijk je samen met de vertrouwenspersoon de mogelijkheden en het vervolg van de melding waarbij jij altijd de regie houdt. https://alsg.nl/over-alsg/vertrouwenspersoon/ 

.

Download hier de voorwaarden in PDF: Gedragscode ALSG