5 Tips voor de omgang met patiënten met acute verwardheid
Het omgaan met patiënten met acute verwardheid, suïcidaliteit en (acute) lichamelijke problemen is een steeds grotere uitdaging. Je wilt niet alleen op de juiste wijze omgaan met de verwarde patiënt, je wilt ook rekening houden met de impact op je afdeling.
De APEx (Acute Psychiatric Emergencies) cursus leert je vaardigheden en kennis over deze uitdagende situaties. Wij geven je graag alvast 5 belangrijke tips bij patiënten met acute verwardheid.
- Blijf rustig
Wanneer je te maken hebt met een patiënt die acuut verward is, is het van groot belang om kalm te blijven. Jouw kalmte kan een geruststellend effect hebben op de patiënt. Probeer een niet-bedreigende houding aan te nemen en gebruik een zachte, kalme stem. - Zorg voor een veilige omgeving
Veiligheid is van het grootste belang, zowel voor de patiënt als voor het zorgpersoneel en eventueel andere aanwezige patiënten op de afdeling. Zorg ervoor dat de omgeving vrij is van potentiële gevaren. Dit betekent dat je scherpe voorwerpen en andere items die als wapen kunnen dienen, verwijdert. - Luister actief
Actief luisteren naar de patiënt en zijn of haar gevoelens valideren kan heel belangrijk zijn voor het opbouwen van vertrouwen en begrip. Patiënten die verward zijn, kunnen zich onbegrepen of bedreigd voelen. Door te laten zien dat je luistert en hun gevoelens erkent, vergroot je de kans dat de situatie snel stabiliseert. - Evalueer medische en psychische oorzaken
Het is belangrijk om snel te beoordelen welke medische en psychische oorzaken ten grondslag liggen aan de acute verwardheid. Een snelle en accurate beoordeling is essentieel voor de juiste behandeling.
- Gebruik duidelijke en eenvoudige communicatie
Bij het communiceren met een acuut verwarde patiënt is het goed om eenvoudige, duidelijke en korte zinnen te gebruiken. Vermijd ingewikkelde medische termen of een lange uitleg.
Waarom is onze APEx cursus belangrijk?
In de acute ketenzorg is de zorg voor patiënten met acute verwardheid en/of suïcidaal gedrag niet optimaal. Meerdere oorzaken belemmeren een optimale integrale aanpak, waaronder gescheiden gezondheidszorgsystemen, stigma, onbegrip en patiëntgebonden factoren. Ook beperkte kennis en vaardigheden bij zorgprofessionals, met name op het snijvlak van somatiek en psychiatrie, speelt een hele belangrijke rol.
Meld je nu aan voor de APEx Training
Uit onderzoek en de klinische praktijk weten we dat psychiatrische- en lichamelijke aandoeningen vaak samen voorkomen en elkaar negatief kunnen beïnvloeden. In het acute moment zijn de verschillende ziektebeelden bij deze groep patiënten niet eenvoudig te onderscheiden of de samenhang goed te doorgronden.
Wil jij beter leren omgaan met deze crisissituaties? Meld je dan nu aan voor onze APEx-training en leer hoe jij met jouw kennis en vaardigheden het verschil kan maken.
Opleidingsadvies op maat
Voor advies over onze cursussen kunt u onze Coördinator Cursusmanager, Daisy bellen of een bericht sturen via email.
Opleidingsaanbod
ALSG biedt de volgende opleidingen: ATLS, MOET, MedicALS, HMIMS, MRMI, GIC, APEx en ETS training.
In de diverse opleidingen oefenen de cursisten met uiteenlopende casussen. De instructeurs, die werkzaam zijn in de praktijk, zijn getraind om interactief les te geven en creëren een veilige leeromgeving.