Een MRMI instructeur aan het woord
Op 9 en 10 november vond in het Calamiteiten Hospitaal in Utrecht weer de Medical Response to Major Incidents (MRMI) plaats.
Oefenen in de keten
In deze tweedaagse cursus leerden deelnemers orde te scheppen in de chaos van een ramp of grootschalig ongeval. Hierbij was de basis "do the most for the most". De simulatie speelde zich af in real time en omvatte de hele keten van de rampenopvang. Zo deden er meldkamercentralisten, ambulanceteams, ziekenhuispersoneel en CoPI leden mee. Dit waren zo'n 50 deelnemers die ondersteund werden door 20 instructeurs (waarvan 4 van de RAVU) met kennis in het desbetreffende vakgebied.
Scenario's
De deelnemers kregen een scenario voorgeschoteld en gingen daarna aan de slag. Direct na het ontstaan van de geënsceneerde ramp kreeg de meldkamer telefonische melding te verwerken en werd de GGB structuur opgetuigd. Ondertussen vingen nietsvermoedende ziekenhuizen aanlopers op. Al snel ontstond er een geoliede machine waarbij communicatie in de keten cruciaal bleek. Zo had een beslissing in de meldkamer of op het rampterrein invloed op het verdere verloop van slachtofferopvang in de ziekenhuizen.
Kijkje bij de buren
Tijdens de cursus was het voor de deelnemers mogelijk om op de andere 'stations' te kijken. Zo wilden de beleidsmedewerkers uit de ziekenhuizen wel eens een blik werpen in de meldkamer en konden centralisten de werkzaamheden van de taakverantwoordelijken op de rampplek van dichtbij bekijken.
Simulatie
Om de grote aantallen slachtoffers en voertuigen in te kunnen zetten werd er gebruik gemaakt van plastic kaartjes. Een kaartje stelde bijvoorbeeld een slachtoffer voor en bevatte informatie over leeftijd, geslacht en letsels. Door middel van stickers kon een triageklasse toegekend worden of werd een behandeling uitgevoerd.
Locatie
Naast kennismaken met collega's uit keten van rampenopvang en ervaringen uit te wisselen was er ook de mogelijkheid om het Calamiteiten Hospitaal te bekijken. Op meerdere momenten werden er rondleidingen gegeven met uitleg door medewerkers. Deelnemers vonden het bijzonder om rond te lopen in een enorm 'slapend' ziekenhuis wat binnen een half uur operationeel kan zijn. Aan het einde van de eerste dag vond er een gezellig diner plaats met alle deelnemers en instructeurs.
Inschrijven voor 2024
Op 6 en 7 juni 2024 vindt er weer een nieuwe editie plaats. Ben je geïnteresseerd in het volgen van deze cursus? Neem contact op met de afdeling Opleidingen van jouw organisatie en schrijf je in!
Opleidingsadvies op maat
Voor advies over onze cursussen kunt u onze Coördinator Cursusmanager, Daisy bellen of een bericht sturen via email.
Opleidingsaanbod
ALSG biedt de volgende opleidingen: ATLS, MOET, MedicALS, HMIMS, MRMI, GIC, APEx en ETS training.
In de diverse opleidingen oefenen de cursisten met uiteenlopende casussen. De instructeurs, die werkzaam zijn in de praktijk, zijn getraind om interactief les te geven en creëren een veilige leeromgeving.