Verrassend veel geleerd!
Er worden in ziekenhuizen steeds meer patiënten binnengebracht die tegelijkertijd acute somatische zorg als acute psychiatrische zorg nodig hebben. Artsen in de acute opvang weten niet altijd raad met deze verwarde, psychotische, agressieve of suïcidale patiënten. Prof.dr. Roger Rennenberg en dr. Debbie Beumer, beiden werkzaam in het Maastricht UMC volgden hiervoor de incompany APEx-cursus van ALSG.
Cynisch richting verwarde patiënt
Roger Rennenberg, internist en vasculair geneeskundige: “Ik merkte dat ik steeds cynischer werd als er weer een patiënt met afwijkend gedrag of een mislukte zelfmoordpoging werd binnengebracht. Eigenlijk was dit angst voor het onbekende. Soms had ik onvoldoende kennis en vaardigheden om de mentale situatie te managen en dan schoof ik de patiënt liever door naar een psychiater. Ik heb me laten overhalen om de in-house APEx-cursus te volgen en daar heb ik geen moment spijt van.”
De APEx cursus (Acute Psychiatric Emergencies) leert artsen een structurele aanpak van zowel somatische als psychische klachten en geeft veel inzicht in het brein en de mentale ondersteuningsbehoefte van een acuut verwarde patiënt. In de cursus wordt geoefend met verschillende protocollen. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij communicatie, de-escalatie, de-stigmatisering en het effect van je eigen handelen op de patiënt.
Elkaars taal spreken
Roger Rennenberg: “We leren elkaars taal spreken en elkaars vragen begrijpen. Daardoor ontstaat er meer waardering, werken we beter samen en handelen we sneller. Met als grote winst meer begrip en een betere behandeling voor deze groep complexe patiënten. In de cursus zit een video waarin een ervaringsdeskundige na een suïcidepoging vertelt hoe hij werd aangesproken en behandeld in het ziekenhuis. “Deze patiënten voelen heel goed aan wanneer ze niet serieus worden genomen of anders behandeld worden als gevolg van stigmatisering of irritatie – want waarom doe je jezelf dit aan?” Neuroloog Debbie Beumer vult aan: “Het was verrassend leuk om deze cursus met verschillende medische disciplines te volgen. Nog los van de uitdagende casussen waarmee je oefent. Die van de psychotische depressie zal ik nooit meer vergeten.”
Veiligheid gaat verder dan gedacht
In de cursus is veel aandacht voor veilig werken, zowel veilig voor de zorgprofessionals als voor de patiënt. Debbie Beumer: “Als neuroloog werken we vaker met psychisch ontregelde patiënten, maar deze cursus heeft me positief verrast; er is op dit terrein nog zoveel te leren. Naast de gestructureerde aanpak, het oefenen met leerzame scenario’s was dit vooral door de aandacht voor het thema veiligheid. Na deze cursus weet ik eigenlijk veel beter waar veiligheidsrisico’s zitten en hoe deze beter te managen in een acute setting. En veiligheid is ook respectvol en discreet omgaan met gevoelige, persoonlijke informatie. Deze cursus is zeer nuttig voor iedereen die op de acute zorg werkt en ik zou het iedereen aanbevelen.”
Maastricht UMC koos ervoor om de APEx cursus in huis te doen met artsen van verschillende disciplines. Roger Rennenberg: “Dat werkte heel goed. Je leert op zo’n cursus ontzettend veel en het is fijn dat je die kennis na de cursus met zijn allen meteen kunt toepassen. In die zin was het een soort teamtraining.”
Debbie Beumer: “Het is nuttig om voor jezelf te oefenen in de simulaties en te ontdekken wat je niet weet en dat direct mee te kunnen nemen naar de praktijk.” Bij ALSG in Tilburg ontmoet je ook specialisten uit andere ziekenhuizen, dat is ontzettend leuk en verrijkend!
Meer informatie over APEx en ALSG
De APEx-cursus wordt zowel met open inschrijving in Tilburg als in-company in je eigen regio verzorgd door ALSG (Advanced Life Support Groep). ALSG is het non-profit opleidingscentrum voor acute zorg en rampenhulpverlening. Alle cursussen worden gegeven door, voor en met artsen en zorgprofessionals. Met deze opleidingen levert ALSG een bijdrage aan het hoog houden van de kwaliteit van de zorg in Nederland. Voor meer informatie over de APEx-cursus s.v.p. contact opnemen met Sjiera van der Wolf, cursusmanager, tel. 06-20728238 of kijk op APEx, één benadering voor acute verwardheid en suïcidaliteit.



Interview met Roger en Debbie

Prof. dr. Roger Rennenberg en dr. Debbie Beumer, beiden cursist in de APEx incompanycursus van 11 en 12 februari in Maastricht