Een interview met Tessa Biesheuvel
Tessa is naast ATLS course director ook medisch coördinator en bestuurslid van stichting ATLS.
- Wat trekt je het meest aan in je werk voor ATLS Nederland, en wat motiveert je om hier met zoveel enthousiasme aan bij te dragen?
Het is zo zinvol om samen met andere specialisten goed trauma-onderwijs te kunnen ontwikkelen. En ik vind onderwijs geven aan zowel jonge als ervaren dokters ongelooflijk leuk!
- Kun je uitleggen wat de taken zijn van een medisch coördinator bij ATLS?
Goeie vraag, ik heb gemerkt dat zelfs sommigen van mijn collega’s uit het ATLS bestuur niet precies weten wat ik doe.
Het programma van beide ATLS cursussen (provider en refresher) vallen onder mijn verantwoordelijkheid. Samen met een onderwijskundige zorg ik ervoor dat de onderdelen (skills, interactieve discussies, scenario’s) aansluiten bij de Nederlandse situatie. Ook de manier van onderwijs geven is daarbij een belangrijk aandachtspunt; in ons land zijn we gewend aan interactie en continuous learning het geven en ontvangen van feedback. Deze aanpak zie je terug in het leerrendement.
Ik werk veel samen met ALSG (het servicebureau dat de ATLS organiseert) en beantwoord inhoudelijke vragen die ALSG aan me stelt en ik werk met ALSG aan de verbetering van de MCQ testen.
In 2026 gaan we een nieuwe editie (de 11e) implementeren en daar mag ik een bijdrage aan leveren. In maart ga ik daarom naar de global ATLS meeting in Chicago waar we collega’s (de ATLS family 😊) ontmoeten uit de hele wereld. Ik hoop daar veel nieuws te horen over de 11e editie. - Wat maakt ATLS Nederland zo belangrijk voor de traumazorg?
Het is een basis die ervoor zorgt dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt bij een trauma-opvang. Doordat alle specialisten hetzelfde leren kan er op een cruciaal moment geen miscommunicatie ontstaan, iedereen spreekt dezelfde ATLS- taal.
En omdat de ATLS cursussen compleet zijn aangepast aan de Nederlandse situatie is hetgeen wat je in onze cursus leert meteen toepasbaar in je eigen ziekenhuis. ATLS Nederland is innovatief, beweegt mee met onderwijs- en medische ontwikkelingen en heeft een goede instructeurs-cursus.
In Nederland besteden we veel aandacht aan een goede sfeer in de cursus en we staan voor een veilig leerklimaat.
Als je je afvraagt hoe ze het allemaal doet: Tessa is óók bestuurslid van de ATLS European Association (AEA). Dat is het internationale bestuur dat zich bezig houdt met de kwaliteit van de ATLS cursus in de regio Europa/Afrika.
- Wat zijn je belangrijkste aandachtsgebieden bij de AEA en hoe draag je bij aan de verdere ontwikkeling van ATLS op internationaal niveau?
Ik ben ‘chair of scientific committee’. We nodigen jaarlijks artsen in opleiding en fellows uit om deel te nemen aan de Resident and Fellow Trauma Paper Competition.
De winnende arts uit onze regio mag de jaarlijkse global meeting van het Committee on Trauma in Chicago bijwonen (kosten worden door COT vergoed).
Het is super interessant om te zien wat er op ATLS gebied gebeurt buiten onze landsgrenzen en om te leren van elkaar. - Kun je al iets zeggen over de 11e editie van de ATLS?
Nog niet veel, ik hoop in maart in Chicago meer te horen en zien.
Een tipje van de sluier: er komt een x (voor external hemorrage management) voor de ABCDE.
- Wil je onze (toekomstige) ATLS cursisten nog iets meegeven?
Ja, graag!
Ik adviseer echt om de ATLS-cursus in Nederland te volgen, dat is de beste keus voor een Nederlandse arts. Waarom?
Zoals ik al eerder zei: Al het onderwijs in de cursus is gebaseerd op de Nederlandse situatie en we creëren veel interactie. Er zijn veel instructeurs en die zijn de gehele cursus aanwezig.
ATLS Nederland ontwikkelde zelf haar e-learning en houdt deze voortdurend actueel! Verder verzorgen we nadat je hebt deelgenomen aan de cursus online ATLS-activiteiten (zoals podcasts) om je kennis up-to-date te houden.
Tessa, bedankt voor je leuke antwoorden en veel plezier vandaag, als course director in de refresher course!



vrijdag 28 februari 2025|opleidingen
Interview met Tessa Biesheuvel
