Gesprek met Marja Witten

Op 5 en 6 september was er weer een MedicALS cursus in het opleidingscentrum van ALSG in Tilburg. MedicALS is voor de acuut zieke patiënt, wat ATLS is voor het trauma slachtoffer.
Spoedeisende hulp arts Marja Witten, MedicALS bestuurslid en instructeur was een van de facultyleden van deze cursus en we hebben haar een paar vragen gesteld. 

Hoe verloopt de cursus van vandaag?
Het is een leuke cursus met veel leerpunten, er is een sterk stijgende leercurve te zien bij onze enthousiaste en actieve cursisten.

Waarom  zou jij deze cursus aanbevelen bij je collega’s en wie zou je willen uitnodigen om deel te nemen?
Eigenlijk aan alle jonge dokters en arts assistenten in de acute geneeskunde, zoals spoedeisende hulpartsen, internisten, neurologen, intensivisten, anesthesiologen. Voor iedereen die een verdieping wil op de ABCDE methodiek is dit een mooie cursus.

Wat vind je het meest bijzonder aan deze cursus?
Een aantal aspecten;

  • casus gestuurd onderwijs
  • de interactieve workshops
  • de verdieping van de kennis van fysiologie.

Verder vind ik het bijzonder hoe je leert patiënten gestructureerd, niet alleen internistisch maar ook neurologisch en cardiologisch te benaderen.

Wat viel je tijdens de cursus op?
De cursisten vinden het trainen met casuïstiek heel leuk. In het begin spannend maar heel reëel en op de praktijk gericht. Wat ze vooral fijn vinden is het continuous assessment, dat geeft veel minder stress.
Voor aanvang van de cursus doorloopt de cursist een e-learning en die sluit af met een toets, wat ervoor zorgt dat iedereen op het zelfde niveau aan de cursus begint.

Ben je nieuwsgierig geworden, wil jij ook alles van de MedicALS weten en een cursus volgen? schrijf je in