Een interview met Egbert-Jan Verleisdonk
In de ATLS cursus leer je de gestructureerde opvang van traumaslachtoffers volgens de wereldwijde standaard.
Gisteren en eergisteren vond bij ALSG (Servicebureau voor cursussen voor acute geneeskunde en rampenhulpverlening) in Tilburg de 40e ATLS provider cursus van dit jaar plaats onder leiding van Traumachirurg Egbert Jan Verleisdonk.
Egbert Jan is naast ATLS course director ook voorzitter van Stichting ALSG. En nu hij toch bij ALSG in huis is kunnen we hem mooi even wat vragen stellen!
Wil je weten hoe hij zijn rol als bestuursvoorzitter én traumachirurg én fanatiek wielrenner én kok én course director van de ATLS cursus combineert en geen stress heeft?
- Hoe heb jij ALSG leren kennen?
‘Uiteraard eerst als ATLS cursist, daarna deed ik de instructeurscursus bij ALSG en werd ik ATLS instructeur (vanaf 2002). Ik was enthousiast over de ATLS-systematiek die over de hele wereld gebruikt wordt. Van het een kwam het ander: ik kwam in het ATLS bestuur en werd daar uiteindelijk voorzitter.’
- En waarom ben jij bestuursvoorzitter van stichting ALSG geworden?
‘Toen Loek Leenen afscheid nam als voorzitter van de stichting werd ik gevraagd voor deze rol. Ik wilde graag een bijdrage leveren aan deze organisatie. ALSG heeft mooie cursussen in huis naast ATLS en ik kreeg zo de kans om wat meer te weten te komen over de stichtingen MOET, MedicALS en MIMMS.
Ik zie in het ziekenhuis terug hoe belangrijk het is dat onze assistenten goed voorbereid worden op de trauma-opvang en hoeveel ze hebben aan de handvatten uit de ALSG-cursussen.’
- Zie je verschillen zoals het nu gaat bij ALSG t.o.v. toen je startte als voorzitter in Augustus 2018?
‘Het is goed om te zien dat ALSG zich ontwikkelt en dat de cursussen voortdurend worden verbeterd. Ik heb regelmatig contact met Michel Spijkerman, de directeur. Hij is een krachtige leider en is een spil tussen de verschillende stichtingsbesturen. Deze besturen voelen steeds meer dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het uitrollen van hun cursussen en ik ben trots op de activiteiten die ze ondernemen om cursussen binnen de beroepsverenigingen op de agenda te krijgen.
Ik zie veel potentie in onze nieuwste cursus, de APEx, die door NVSHA voorzitter David Baden bij ALSG Nederland ondergebracht is.’
- Je staat bij de medewerkers van ALSG bekend om je relaxte en flexibele houding. Hoe combineer je je rol als bestuursvoorzitter én traumachirurg én fanatiek wielrenner én kok én course director van de ATLS cursus en lijk je geen stress te hebben?
Lachend: ‘Wat leuk om te horen. Ik denk dat het te maken heeft met het goed combineren van verschillende taken. Ik ben niet van details (ik lees geen uitgebreide stukken om me ergens op voor te bereiden) én ik begin op tijd. Ik kan goed plannen en vooruit kijken. Het lijkt misschien laconiek, maar als er iets mis gaat, dan ben ik er.
Samen met een vriend heb ik een cateringbedrijf (we cateren alleen voor bekenden) en ook bij deze hobby gebruik ik mijn tactiek van vooruit kijken en het niet te ingewikkeld maken. Laatst hadden we een diner voor meer dan 100 mensen, ik geniet daar alleen maar van en voel geen stress dankzij een goede planning.
- Hoe verloopt de ATLS cursus deze dagen? Is er stress?
Nee natuurlijk niet, haha. We hebben goede cursisten en een leuke faculty uit de Utrechtse regio. Alle instructeurs zijn goed op elkaar ingespeeld. Uiteraard is er ook een instructeur kandidaat, Mo Abbas, die het heel goed doet.
- Wat wil je toekomstige ATLS cursisten meegeven?
Het is een van de leukste cursussen voor artsen. Je mag veel ‘hands on’ doen, het is heel interactief en een examen met een Lotus is echt gaaf.
Zorg dat je je goed en bijtijds voorbereidt, dat is het halve werk. Bestudeer het boek grondig en doorloop de e-learning, ook alle video’s. Dan heb je tijdens de cursus echt geen stress 😊.
Opleidingsadvies op maat
Voor advies over onze cursussen kunt u onze Coördinator Cursusmanager, Daisy bellen of een bericht sturen via email, SMS of WhatsApp.
Opleidingsaanbod
ALSG biedt de volgende opleidingen: ATLS, MOET, MedicALS, HMIMS, MRMI, GIC, APEx en ETS training.
In de diverse opleidingen oefenen de cursisten met uiteenlopende casussen. De instructeurs, die werkzaam zijn in de praktijk, zijn getraind om interactief les te geven en creëren een veilige leeromgeving.